2007. jún 04.

Szolgálati útmutató biztonsági őrök részére bankrablás estén.

írta: bigfater
Szolgálati útmutató biztonsági őrök részére bankrablás estén.

Ezúton is köszönjük, az itt megfogalmazott útmutató elkészítéséhez nyújtott segítséget a kriminológusoknak és a testőrszövetség elnökének.


Teendők bankrablás esetén:


Állapítsa meg, hogy a bankrablónak látszó személy milyen szándékkal tért be a pénzintézetbe.

a, Ha a befizetésnél áll sorban, akkor adós, és élete valamint testi épsége, minden körülmények között védendő.

b, Ha a hitelosztályt célozza meg, akkor fokozottan figyeljük, ugyanis a legtöbb rabló bár kézpénzt vesz fel, de törlesztésre az esetek többségében nem gondol."Bankrablás! " felkiáltás esetén, figyeljük meg szándékának komolyságát, fellépésének vizsgálatával. Amennyiben a rablónak látszó személy a belépéskor nem lőtt le senkit azonnal, akkor a beavatkozást, megfontolás tárgyává kell tenni. Kutatások szerint a fegyvert csak azért viszik magukkal a rablók, hogy nagyobb biztonságban érezzék magukat a számukra ismeretlen és stresszel terhelt helyzetben. Mindössze, énjük megerősítése céljából hadonásznak fegyvernek látszó tárgyakkal. Ráadásul, amennyiben a fegyvernek látszó tárgy nem valódi fegyver, azaz az emberi élet kioltására alkalmatlan, akkor a rablónak tekintett személy nem akar megölni senkit, így az emberi élet védelme nem szenvedett csorbát és bármely ellenlépés jogtalanná válik.

Amennyiben a fegyvernek látszó eszközről nem tudjuk távolról megállapítani, hogy emberélet kioltására alkalmas-e, abban az esetben úgy kell eljárni, hogy a feltételezett elkövető (tulajdonképpen, amíg nem vitte el a pénzt, addig a rablási cselekmény még nem fejeződött be), úgy kell tekinteni, mint egy egyszerű hitelkérelmet.Az emberi élet védelme érdekében, ne használjunk fegyvert, és ne adjunk le lövéseket, mert még megsérülhet valaki.

Szintén e célból, az esetleg a rablóra támadó fegyelmezetlen banki alkalmazottakat, ügyfeleket a támadástól el kell téríteni, mert várhatólag a rablónak látszó személy önvédelemre kényszerül, és akkor emberéletekben is kár eshet. Ilyen esetben, az ügy egyszerűsítése miatt, a rablónak látszó személyre támadót, akár célzott lövésekkel is harcképtelenné kell tenni.A rablónak látszó személlyel építsünk ki kontaktust, és a feszült helyzetet oldjuk azzal, hogy a legteljesebb együttműködést mutatjuk.

Javasolt együttműködési cselekmények:

a, Fegyverünk átadása ( ne tárazzunk ki, mert ez félreértésekhez vezethet, hiszen a pánikban levő rabló ezt ellenséges cselekménynek vélheti)

b, Segítsük a rablónak látszó személy gyors távozását a következő eszközökkel: banki személyzet és az esetleg ott tartózkodó ügyfelek sakkban tartása (ha a rabló figyelme megoszlik, akkor könnyen előfordul, hogy félreértelmez valamit és ez akár lövöldözéshez is vezethet), a pénz összeszedése a kasszákból, nyugta adása a kifizetéshez, ajtó nyitás a távozáshoz.


A rendőrség riasztása mindenképpen kerülendő, hiszen a rablónak látszó személy pánikba esve, túszokat szedhet, akik közé szerencsétlen esetben, az őrök is bekerülhetnek.


Tisztelt vagyonőr kollegáink! Reméljük, útmutatónk alkalmazása esetén sikerül uralniuk úgy a helyzetet, hogy emberéletben és testi épségükben kár nem esik.Bigfater
Szólj hozzá

humor szórakozás bank rablás humoreszk biztonságiőr rabló