2007. jún 04.

Szolgálati útmutató biztonsági őrök részére bankrablás estén.

írta: bigfater
Szolgálati útmutató biztonsági őrök részére bankrablás estén.

Ezúton is köszönjük, az itt megfogalmazott útmutató elkészítéséhez nyújtott segítséget a kriminológusoknak és a testőrszövetség elnökének.


Teendők bankrablás esetén:


Állapítsa meg, hogy a bankrablónak látszó személy milyen szándékkal tért be a pénzintézetbe.

a, Ha a befizetésnél áll sorban, akkor adós, és élete valamint testi épsége, minden körülmények között védendő.

b, Ha a hitelosztályt célozza meg, akkor fokozottan figyeljük, ugyanis a legtöbb rabló bár kézpénzt vesz fel, de törlesztésre az esetek többségében nem gondol.



"Bankrablás! " felkiáltás esetén, figyeljük meg szándékának komolyságát, fellépésének vizsgálatával. Amennyiben a rablónak látszó személy a belépéskor nem lőtt le senkit azonnal, akkor a beavatkozást, megfontolás tárgyává kell tenni. Kutatások szerint a fegyvert csak azért viszik magukkal a rablók, hogy nagyobb biztonságban érezzék magukat a számukra ismeretlen és stresszel terhelt helyzetben. Mindössze, énjük megerősítése céljából hadonásznak fegyvernek látszó tárgyakkal. Ráadásul, amennyiben a fegyvernek látszó tárgy nem valódi fegyver, azaz az emberi élet kioltására alkalmatlan, akkor a rablónak tekintett személy nem akar megölni senkit, így az emberi élet védelme nem szenvedett csorbát és bármely ellenlépés jogtalanná válik.

Amennyiben a fegyvernek látszó eszközről nem tudjuk távolról megállapítani, hogy emberélet kioltására alkalmas-e, abban az esetben úgy kell eljárni, hogy a feltételezett elkövető (tulajdonképpen, amíg nem vitte el a pénzt, addig a rablási cselekmény még nem fejeződött be), úgy kell tekinteni, mint egy egyszerű hitelkérelmet.



Az emberi élet védelme érdekében, ne használjunk fegyvert, és ne adjunk le lövéseket, mert még megsérülhet valaki.

Szintén e célból, az esetleg a rablóra támadó fegyelmezetlen banki alkalmazottakat, ügyfeleket a támadástól el kell téríteni, mert várhatólag a rablónak látszó személy önvédelemre kényszerül, és akkor emberéletekben is kár eshet. Ilyen esetben, az ügy egyszerűsítése miatt, a rablónak látszó személyre támadót, akár célzott lövésekkel is harcképtelenné kell tenni.



A rablónak látszó személlyel építsünk ki kontaktust, és a feszült helyzetet oldjuk azzal, hogy a legteljesebb együttműködést mutatjuk.

Javasolt együttműködési cselekmények:

a, Fegyverünk átadása ( ne tárazzunk ki, mert ez félreértésekhez vezethet, hiszen a pánikban levő rabló ezt ellenséges cselekménynek vélheti)

b, Segítsük a rablónak látszó személy gyors távozását a következő eszközökkel: banki személyzet és az esetleg ott tartózkodó ügyfelek sakkban tartása (ha a rabló figyelme megoszlik, akkor könnyen előfordul, hogy félreértelmez valamit és ez akár lövöldözéshez is vezethet), a pénz összeszedése a kasszákból, nyugta adása a kifizetéshez, ajtó nyitás a távozáshoz.


A rendőrség riasztása mindenképpen kerülendő, hiszen a rablónak látszó személy pánikba esve, túszokat szedhet, akik közé szerencsétlen esetben, az őrök is bekerülhetnek.


Tisztelt vagyonőr kollegáink! Reméljük, útmutatónk alkalmazása esetén sikerül uralniuk úgy a helyzetet, hogy emberéletben és testi épségükben kár nem esik.



Bigfater




Szólj hozzá

humor szórakozás bank rablás humoreszk biztonságiőr rabló